неделя, 23 октомври 2011 г.

Паскал - език за програмиране



Паскал (Pascal) е структурен език за програмиране, създаден през 1970 година от проф. Никлаус Вирт (Niklaus Wirth) от Швейцарския национален технологичен институт. Основната му цел е била да служи като език за обучение, т.е. да бъде лесен за научаване и да учи на добър стил на програмиране. Езикът, кръстен в памет на френския математик Блез Паскал, се използва от широк кръг програмисти, като добива особена популярност при студентите и учителите заради простотата си.

В края на 80-те години е разработена обектно-ориентирана версия, наречена Object Pascal от фирмата Борланд (Borland), използвана по-късно в средата за разработване Delphi , която също е продукт на същата фирма.

Паскал напълно неоснователно е смятан от някои програмисти (познаващи само на теория така нареченият ANSI Pascal - първоначална реализация на езика) на C или С++ за език-играчка, тъй като поставя "ограничения" върху това, което може да се постигне (макар че такива на практика отсъстват в почти всички съвременни реализации на езика), както и обезопасяването, което намалява бързодействието. С обезопасяването при работа с низове и масиви в Паскал се избягват типични за програмите на С грешки от използване на незаделена или чужда памет. Когато е нужно бързодействие, тези проверки в Паскал могат да бъдат изключвани, чрез командни ключове на по-известните компилатори.
Линк към сайта, от който можете да закупите учебници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар